2018-2019 Eğitim Öğretim yılında liseye gidecek olan öğrenciler liselere kayıtların nasıl yapılacağını, lise kayıtlarının ne zaman yapılacağını merak ediyor. 2018 lise kayıtları nasıl yapılacak sorusunun cevabı bugün netlik kazandı. MEB ortaöğretime geçiş yönergesini yayımladı. İşte yönergeye göre 2018 lise kayıtları, liselere geçiş sınavı, sınavsız liseye kayıt nasıl olacak sorularının cevabı…
2018 LİSE TERCİHLERİ İÇİN TIKLA >>>
Konu Başlıkları:
Merkezi Sınavları Nasıl Olacak?
Sınav Puanı İle Kayıt Nasıl Yapılacak?
Sınavsız Kayıt Nasıl Yapılacak?
2018 Lise Kayıtları Nasıl Yapılacak?
Ortaokul 8.sınıf öğrencileri TEOG sınavının kaldırılmasının ardından bu sene ilk kez sınavsız liselere kayıt olacaklar. İsteyen öğrenciler ise LGS ile sınavla kayıt alan liselere kayıt olacak. Peki sınav nasıl olacak, sınavsız kayıt nasıl olacak?
Ortaöğretime Geçiş Sınavı Nasıl Olacak?
Bu sene ilk kez yapılacak olan OGS(Ortaöğretime Geçiş Sınavı) yada LGS(Liselere Geçiş Sınavı) sözel ve sayısal olmak üzere iki bölümden oluşacak.
Peki hangi derslerden soru çıkacak?
Sözel bölümde,
Türkçe,
Din kültürü ve ahlâk bilgisi,
T.C. inkılâp tarihi ve Atatürkçülük
Yabancı dil
Sayısal bölümde
Matematik
Fen bilimleri
derslerinden sorular çıkacak.
Sınav oturumları aynı gün içerisinde yapılacak.
Peki Lise Sınavı Soruları Hangi Konulardan Çıkacak?
Liselere Geçiş Sınavı soruları, 8.sınıf konularından çıkacak. Yani öğrenciler 8.sınıf derslerinden sınav olacaklar. 8.sınıf Türkçe, matematik, fen bilimleri, din kültürü ve ahlak bilgisi, T.C. inkılâp tarihi ve Atatürkçülük ve yabancı dil derslerinin öğretim programlarında belirlenen kazanımlar esas alınarak öğrencinin okuduğunu anlama, yorumlama, sonuç çıkarma, problem çözme, analiz yapma, eleştirel düşünme, bilimsel süreç becerileri ve benzeri becerilerini ölçecek nitelikte hazırlanacak.
Sınav Puanı İle Lise Kayıtları Nasıl Yapılacak?
Liseye sınav puanı ile kayıt olmak isteyen, sınav puanı ile tercih yapmak isteyen öğrenciler için,
1- Merkezi sınav puanı ile öğrenci alan okulların belirlenen kontenjanlarına, puan üstünlüğüne göre, tercihleri doğrultusunda Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğünce yapılır.
2- Merkezi sınavla öğrenci alan okullarda merkezi sınav puanının eşitliği hâlinde; Ortaokul Başarı Puanına (OBP), öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olana, 8’inci, 7’nci ve 6’ncı sınıflardaki YBP üstünlüğüne, okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına ve tercih önceliği durumlarına bakılarak yerleştirme yapılır.
3- Merkezi sınav ile birlikte yetenek sınavı ile öğrenci alan okulların belirlenen kontenjanlarına, puan üstünlüğüne göre yerleştirme yapılır.
Sınavsız Lise Kayıtları Nasıl Yapılacak?
Sınava girmeden yada sınav puanı ile değilde sınavsız liseye kayıt olmak isteyen öğrencilerin kayıtlarında kriter ortaöğretim kayıt alanı, okulların türü, okulların kontenjanı, okulların bulundukları yer, okulların pansiyon durumu ile öğrencilerin ikamet adresleri, öğrencilerin okullarda bulunuşlukları, tercihler, okul başarı puanları, devam-devamsızlık ve yaş…
1- Sınavsız öğrenci alan okullara yerleştirme işlemi, il ve ilçe millî eğitim müdürlüklerince belirlenen ortaöğretim kayıt alanları içindeki sınavsız öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına belirlenen kontenjanlara göre yapılır.
2- Yerel Yerleştirme işlemleri, okulun bağlı bulunduğu genel müdürlük ile il/ilçe milli eğitim müdürlüklerinin sorumluluğunda Bakanlıkça yürütülür.
3- Yerel yerleştirme, ortaöğretim kayıt alanı, okulların türü, okulların kontenjanı, okulların bulundukları yer, okulların pansiyon durumu ile öğrencilerin ikamet adresleri, öğrencilerin okullarda bulunuşlukları, tercihler, okul başarı puanları, devam-devamsızlık ve yaş gibi kriterler göz önünde bulundurularak yapılır.
4- Sınavsız öğrenci alan okullara geçişle ilgili usul ve esaslar kılavuzla belirlenir.
Ortaöğretime Geçiş Yönergesini İndirmek İçin TIKLA >>>
Yukarıda Ortaöğretime Geçiş Yönergesine göre 2018 lise kayıtları ile ilgili sınavlı ve sınavsız lise kayıtları netlik kazanmış oldu. Öğrencilerden sınavda başarılı olanlar sınavla öğrenci alan liselere tercih yapabilirken sınav puanlarına göre sıralama yapılacak, sınavsız liselere kayıt olmak isteyenler ise okulların türü, okulların kontenjanı, okulların bulundukları yer, okulların pansiyon durumu ile öğrencilerin ikamet adresleri, öğrencilerin okullarda bulunuşlukları, tercihler, okul başarı puanları, devam-devamsızlık ve yaş gibi kriterlere göre sıralama yapılacak.
Özellikle sınavsız yani diploma puanına göre lise kayıtlarında sıralama nasıl yapılacak merak ediliyordu.
2018 lise kayıtları ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden bizlere sorabilirsiniz. MEb tarafından 2018 ortaöğretime geçiş sınavı yada liselere geçiş sınavı ile ilgili detaylar geldikçe aktaracağız…
“2018 Lise Kayıtları Nasıl Yapılacak?” için 11 yanıt
teşekkürler saolun sizi seviyoruz kibby
+ +
3
_gumusyakortaokulu_
peki elektronik kayıt yapabilecekmiyiz
bence olur ama okullarda olsa daha iyi olur
peki devamsızlık kaç günü geçecek
AÇIK ÖĞRETİM KAYIT TARİHİ NE ZAMAN LİSE
LİSE KAYITLARI NE ZAMAN BAŞLIYACAK
Tercihlerimizi nerde yapicaz
LİSE KAYITLARI NE ZAMAN BAŞLIYACAK
Kızım ozel okulda okuyor 10.sinifa gecti ancak tekrar okutma gücümüz olmadığı için devlet okuluna gecmek istiyoruz .Teogtan aldığı puanmı gecerli yoksa yeni sistemle eve yakın okul yada istedigimiz bir okula gecebiliyormuyuz cevaplarsaniz sevinirim çünkü istemedigimiz bir okula gitmek istemiyoruz.
İkametgaha göre yerleştirmede liseye kayıtlar ne zaman başlıyor ve bitiyor? Kaydı yaptırmadan başka okullara tercih için başvursak olur mu? Eğer tercihte yerleşemezsek sistemce yerleştirildiğimiz, okul hakkımız yanmaz değil mi?
Lise kayıtları ne zaman başlıyor